Biohaking u poslovanju

“Potičem iz sveta elektrotehnike, umrežavanja i ekspanzije tehnologije i startap kulture, iz Visoke škole elektrotehnike i računarstva u Beogradu i ICThub-a fenomenalnog inkubatora i kolevke mnogih startapa, pa jako dobro poznajem startap mentalitet. Kao i mnogi od vas, ja takođe pomažem ljudima da razviju svoje biznise, ali do duše na drugačiji način.”

Bojan Matić

Ono što svaki razvojni proces sa sobom nosi je osećaj svrhe, strast i energija koji omogućavaju perspektivnom timu da na pravom tržištu i u pravo vreme plasira svoj biznis, realizuje ideju i poveća stopu skalabilnosti do maksimuma. Takođe kod ovakvog razvojnog procesa jednog startapa, česte pojave, nakon nailaženja na prepreke u takoreći jednoj borbi sa vetrenjačama i proboj na postojećem ili nepostojećem tržištu su: nedostatak motivacije, kreativnosti, fokusa, energije kao i prisustvo stresa koji je vrhovni neizbežan problem, koji zajedno čine da se ponekada izgubi trka sa vremenom i ne ispoštuju vremenski rokovi i propuste fenomenalne prilike. Kombinacija svega ovoga može da ugasi onaj početni žar jednog startap tima i jednu fenomenalnu inovaciju pretvori u razočarenje i neuspešan projekat. Sa korporativnim treninzima sve ono što je fenomenalno, ostaje fenomenalno.

Šta pruža?

Biohaking je način da se na svaki od ovih problema deluje, da se na njih utiče fizički opipljivim, konkretnim i dokazanim načinima i da se svi ovi problemi efikasno reše. Dakle, nikakvim apstraktnim ili psihološkim metodama. Primena biohakinga u poslovanju povećava šanse za uspeh i brzinu njegovog postizanja. Važno je reći da ne postoji osoba koja ove tehnike ne može da primeni. Biohaking nije bez razloga nastao u Silikonskoj dolini, jednostavno je učinkovit i oni koji su probali, to vrlo dobro znaju. Kao neko ko podržava razvoj inovacija, mogu da kažem da na svakog inovatora mogu da utičem da on bude još bolji u onome što radi.

Naš pristup se sastoji iz dva segmenta, najpre ćemo otkriti koje to oblasti našeg svakodnevnog života treba da promenimo da bi smo bili maksimalno efikasni u toku jednog dnevnog ciklusa, podigli nivo svog učinka i nadmašili sve predviđene granice.

Nakon što se upoznamo sa dnevnom rutinom i procesima koji se odvijaju u toku jednog dnevnog ciklusa u našem telu i našem okruženju, u drugom segmentu otkrićemo mnogo toga o mozgu što do sada niste znali. O načinima da na njega utičemo, da ga unapredimo i razvijemo. Kako da otklonimo sve ono što ga ometa i usporava, unapredivši time naše veštine, sposobnosti, učinak i opšte zdravlje.